Hebraiske gloser

Den suverænt mest effektive måde at blive bedre til bibelsk hebraisk er: At læse i den hebraiske Bibel.

Men specielt på det tidlige begynderstadium kan det at skulle slå næsten hvert eneste ord op gøre læsningen til en rædsomt langsommelig ørkenvandring. Jo før man får opbygget et basalt ordforråd, desto bedre er det altså.

De 500 hyppigste gloser i bibelsk hebraisk kan terpes med dette lille computerspil.

Man kan også gøre brug af gode gammeldags "flash cards": En slags kort til træning af hukommelsen - lidt à la barndommens billedlotteri eller Memory-spil: På den ene side af hvert kort står den hebraiske glose, på den anden side en oversættelse. Man tager bunken og går den igennem et par gange om dagen, hvor man først kigger på den hebraiske glose og forsøger at huske dens betydning - og derefter kan kigge på bagsiden, om man huskede rigtigt. Hvis man et par gange i træk husker en given glose korrekt, kan man roligt pille kortet ud af bunken.

Herunder er links til PDF-filer med kort, der dækker 90 af de hyppigste gloser i Det Gamle Testamente. Print eller kopiér arkene 1a og 1b på bagsiden af hinanden (og 2a bag på 2b osv.) og klip dem ud. Et voilà.

Ark 1a Ark 2a Ark 3a Ark 4a Ark 5a Ark 6a
Ark 1b Ark 2b Ark 3b Ark 4b Ark 5b Ark 6b

Vil man fortsætte med spøgen, kan man selv producere flere kort ud fra listerne i Larry A. Mitchel's bog A Student's Vocabulary for Biblical Hebrew and Aramaic. Man kan også gribe til en langt mere sofistikeret elektronisk version som Ken Penner's Vocabulary Memorization Software, som kan downloades gratis på prøve i 30 dage.

Men som sagt: Det vigtigste er at komme i gang med at læse selve Bibelen på hebraisk. Jo mere, desto bedre.